Yawcam screen is black

Questions? Suggestions? Need help? Talk about anything related to Yawcam...
sgw1009
Posts: 5
Joined: Fri Sep 13, 2013 5:54 pm

Yawcam screen is black

Postby sgw1009 » Sat Sep 14, 2013 12:23 am

I have been using Yawcam for several years now. I have a Microsoft LifeCam Cinema which has worked fine the whole time.

I recently used the procedure from the forum to add a second instance of Yawcam for another application that I wanted to also run on the same machine. However, after going through all the steps to add a second instance, I realized that to do what I wanted to do did not require a second instance, so I backtracked through all the steps to remove the second instance. I am pretty sure that after adding the second instance, my first instance still worked properly (but I cannot swear to it).

At the same time, I added first EasyWeather, then Cumulus (both weather station applications). I have since removed EasyWeather, and am just using Cumulus, which talks to an Ambient Weather WS-2080 weather station via the USB port, and also posts data to a web site via FTP. (This is what I thought I would need the second instance for, but Cumulus does it all by itself.)

So here is my problem - Yawcam will connect to the LifeCam, but the screen shows black, and after about 10 seconds Yawcam says "Device Lost!" then crashes. I was using 0.3.8 but upgrading to 0.4.1 has made no difference. I have uninstalled and reinstalled Yawcam, Java (6 and 7), and the LifeCam software. I even cleaned through the registry after uninstalling to weed out any traces that uninstall did not remove. Yawcam finds the device when listing devices, and also connects via the settings page. But the screen is always black, and it always crashes.

As a test, I installed a Logitec QuickCam, and it does exactly the same thing: shows up in the device list, shows up on the settings page, but presents a black screen and always ends in a crash. Both the LifeCam and QuickCam work fine through their original software (of course).

An javaw and jqs are both present and appear to be running OK. Same for DirectX.

So what am I missing? USB conflict? Driver conflict? What?

Any suggestions are welcome.

Thanks.

Steve

Advertisement



sgw1009
Posts: 5
Joined: Fri Sep 13, 2013 5:54 pm

Re: Yawcam screen is black

Postby sgw1009 » Mon Sep 16, 2013 3:57 am

Further information:

This is a capture for the yawcam.debug.txt file. Towards the end is where it is switched from device = None to device = LifeCam. Shortly after this it crashes.

YAWCAM - Yet Another Webcam Software
Version: 0.4.1 (2013-04-18)
os.arch: x86
java.home: C:\Program Files\Java\jre7
java.vendor: Oracle Corporation
java.version: 1.7.0_40
java.io.tmpdir: C:\DOCUME~1\ADMINI~1\LOCALS~1\Temp\
user.home: C:\Documents and Settings\Administrator
Max heap memory: 245M
Max physical memory: 1014M
base_path: C:\Documents and Settings\Administrator\.yawcam\
File.separator: \
Local language: en
Time zone: sun.util.calendar.ZoneInfo[id="America/New_York",offset=-18000000,dstSavings=3600000,useDaylight=true,transitions=235,lastRule=java.util.SimpleTimeZone[id=America/New_York,offset=-18000000,dstSavings=3600000,useDaylight=true,startYear=0,startMode=3,startMonth=2,startDay=8,startDayOfWeek=1,startTime=7200000,startTimeMode=0,endMode=3,endMonth=10,endDay=1,endDayOfWeek=1,endTime=7200000,endTimeMode=0]]
Reading settings: C:\Documents and Settings\Administrator\.yawcam\yawcam_settings.xml
CompatibleImageType: 1
url: http://www.yawcam.com/ver.dat
url: http://home.bitcom.se/yawcam_files/ver.dat
Resolving public IP.
Using ip check url: http://www.yawcam.com/ipq.php
Passwords:
---------------------------------
---------------------------------
Banned ip:
---------------------------------
---------------------------------
F: http://www.yawcam.com/ver.dat
F: http://home.bitcom.se/yawcam_files/ver.dat
0.4.1 == 0.4.1 -> 0
Running init for cam: 4 pin: 0 format: 0
CamManager.initCam()
69.208.135.230
dsj.dll version: 0_8_7
dsj.jar version: 0_8_7
DSEnvironment.getSystemInfo(true):
OS: Windows XP, 5.1, x86
JRE: 1.7.0_40, class version: 51.0
Locale: en_US, codepage: Cp1252

java home: C:\Program Files\Java\jre7

class path: .;lib/activation.jar;lib/commons-jxpath-1.1.jar;lib/commons-logging.jar;lib/commons-logging-api.jar;lib/dsj.jar;lib/jmf.jar;lib/mail.jar;lib/mx4j-impl.jar;lib/mx4j-jmx.jar;lib/mx4j-remote.jar;lib/mx4j-tools.jar;lib/sbbi-jmx-1.0.jar;lib/sbbi-upnplib-1.0.4.jar;lib/ftp4j.jar;lib/commons-codec-1.4.jar

library path: C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS\Sun\Java\bin;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\;C:\Program Files\Windows Imaging\;.
CamManager.queryDevices()
Devices:
[0]: Ip Camera
[0]: Ip Camera
[0]: 254 (type)
[1]: Microsoft LifeCam Cinema
[1]: \\?\usb#vid_045e&pid_075d&mi_00#6&f13f233&0&0000#{65e8773d-8f56-11d0-a3b9-00a0c9223196}\global
[1]: 0 (type)
[2]: QuickCam for Notebooks Deluxe
[2]: \\?\usb#vid_046d&pid_09c1&mi_00#6&126b6350&1&0000#{65e8773d-8f56-11d0-a3b9-00a0c9223196}\{bbefb6c7-2fc4-4139-bb8b-a58bba724083}
[2]: 0 (type)
[3]: VHScrCap
[3]: VHScrCap
[3]: 0 (type)
[4]: none
[4]: none
[4]: -1 (type)
Audio Devices:
[0]: Logitech Mic (Notebooks Deluxe)
[0]: \\?\USB#Vid_046d&Pid_09c1&MI_01#6&126b6350&1&0001#{6994ad04-93ef-11d0-a3cc-00a0c9223196}\GLOBAL
[1]: Cinema - Microsoft LifeCam.
[1]: \\?\usb#vid_045e&pid_075d&mi_02#6&f13f233&0&0002#{6994ad04-93ef-11d0-a3cc-00a0c9223196}\global
[2]: SoundMAX Digital Audio
[2]: \\?\pci#ven_8086&dev_266e&subsys_01791028&rev_03#3&172e68dd&0&f2#{6994ad04-93ef-11d0-a3cc-00a0c9223196}\wave
[3]: none
[3]: none
INIT CAMERA, SwingUtilities.isEventDispatchThread():false
SwingUtilities.isEventDispatchThread():false
----------------
Initialized:

----------------
#### Trying RENDERMODE: NATIVE
RENDERMODE: NATIVE
Started DeviceMonitor
#######################
Audio output devices:
Primary Sound Driver
SoundMAX Digital Audio
#######################
Could not load C:\Documents and Settings\Administrator\.yawcam\motion\EventList.xml
(Will create a new one when needed...)
Building device menu right now!
Building 'Change to'-menu...
ICON: 32 bbp: 32
&&&&&&&&&&&&&& PreviewFrame: SwingUtilities.isEventDispatchThread(): true
CU: 1
dsfg == null || dsfg != active
Building popup menu for preview window.
&&&&&&&&&&&&&& ConsoleFrame: SwingUtilities.isEventDispatchThread(): true
### doChangeDevice - SwingUtilities.isEventDispatchThread():false
Removed WMPSink!
dsfg == null!
stopping cam
Inne i setCaptureFrameToNone()
CamManager.initCam()
dsj.dll version: 0_8_7
dsj.jar version: 0_8_7
DSEnvironment.getSystemInfo(true):
OS: Windows XP, 5.1, x86
JRE: 1.7.0_40, class version: 51.0
Locale: en_US, codepage: Cp1252

java home: C:\Program Files\Java\jre7

class path: .;lib/activation.jar;lib/commons-jxpath-1.1.jar;lib/commons-logging.jar;lib/commons-logging-api.jar;lib/dsj.jar;lib/jmf.jar;lib/mail.jar;lib/mx4j-impl.jar;lib/mx4j-jmx.jar;lib/mx4j-remote.jar;lib/mx4j-tools.jar;lib/sbbi-jmx-1.0.jar;lib/sbbi-upnplib-1.0.4.jar;lib/ftp4j.jar;lib/commons-codec-1.4.jar

library path: C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS\Sun\Java\bin;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\;C:\Program Files\Windows Imaging\;.
INIT CAMERA, SwingUtilities.isEventDispatchThread():false
SwingUtilities.isEventDispatchThread():false
Forcing:
cam=1
pin=0
format=0
....----------------
Initialized:
video: unknown (0)
width: 640, height: 480
bitDepth: 24
frameRate: 25.0
duration: 0ms (00:00:00)
----------------
I want to build the menu here...
Building device menu right now!
Building 'Change to'-menu...
#### Trying RENDERMODE: NATIVE
### RENDERMODE OK! ###
RENDERMODE: NATIVE
starting cam
cam started
Update previewFrame: SwingUtilities.isEventDispatchThread(): true
@@@ Created EventDispatchThread
Building popup menu for preview window.
ready to go (INITIALIZED)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -260 (see DSJException error codes)
Graph Error: -5000 (see DSJException error codes)
Lost camera! Trying to recover... (Retry: 0)
Disposing dsfg...
Running init for cam: 1 pin: 0 format: 0
CamManager.initCam()
dsj.dll version: 0_8_7
dsj.jar version: 0_8_7
DSEnvironment.getSystemInfo(true):
OS: Windows XP, 5.1, x86
JRE: 1.7.0_40, class version: 51.0
Locale: en_US, codepage: Cp1252

java home: C:\Program Files\Java\jre7

class path: .;lib/activation.jar;lib/commons-jxpath-1.1.jar;lib/commons-logging.jar;lib/commons-logging-api.jar;lib/dsj.jar;lib/jmf.jar;lib/mail.jar;lib/mx4j-impl.jar;lib/mx4j-jmx.jar;lib/mx4j-remote.jar;lib/mx4j-tools.jar;lib/sbbi-jmx-1.0.jar;lib/sbbi-upnplib-1.0.4.jar;lib/ftp4j.jar;lib/commons-codec-1.4.jar

library path: C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS\Sun\Java\bin;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\;C:\Program Files\Windows Imaging\;.
INIT CAMERA, SwingUtilities.isEventDispatchThread():false
SwingUtilities.isEventDispatchThread():false
Forcing:
cam=1
pin=0
format=0
....----------------
Initialized:
video: unknown (0)
width: 640, height: 480
bitDepth: 24
frameRate: 25.0
duration: 0ms (00:00:00)
----------------
I want to build the menu here...
Building device menu right now!
Building 'Change to'-menu...
#### Trying RENDERMODE: NATIVE
### RENDERMODE OK! ###
RENDERMODE: NATIVE
starting cam
cam started
Update previewFrame: SwingUtilities.isEventDispatchThread(): true
@@@ Created EventDispatchThread
Building popup menu for preview window.
#
# A fatal error has been detected by the Java Runtime Environment:
#
# EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION (0xc0000005) at pc=0x7c910ef4, pid=4412, tid=4108
#
# JRE version: Java(TM) SE Runtime Environment (7.0_40-b43) (build 1.7.0_40-b43)
# Java VM: Java HotSpot(TM) Client VM (24.0-b56 mixed mode, sharing windows-x86 )
# Problematic frame:
# C [ntdll.dll+0x10ef4]
#
# Failed to write core dump. Minidumps are not enabled by default on client versions of Windows
#

[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]


[error occurred during error reporting , id 0xc0000005]

[Too many errors, abort]

z3r0c00l12
Moderator
Posts: 1210
Joined: Wed Jan 14, 2009 3:50 am

Re: Yawcam screen is black

Postby z3r0c00l12 » Mon Sep 16, 2013 5:52 am

Can you try running Yawcam as an administrator?

sgw1009
Posts: 5
Joined: Fri Sep 13, 2013 5:54 pm

Re: Yawcam screen is black

Postby sgw1009 » Mon Sep 16, 2013 4:55 pm

I am logged in as administrator, and this has not changed.

z3r0c00l12
Moderator
Posts: 1210
Joined: Wed Jan 14, 2009 3:50 am

Re: Yawcam screen is black

Postby z3r0c00l12 » Tue Sep 17, 2013 1:33 am

In Windows Vista and above, using an administrator account is not enough, you also need to right-click on the icon and select "Run as Administrator".

sgw1009
Posts: 5
Joined: Fri Sep 13, 2013 5:54 pm

Re: Yawcam screen is black

Postby sgw1009 » Tue Sep 17, 2013 4:05 pm

Sorry that I neglected to add this, but the machine is running Windows XP. And again, it has worked fine for about 3 years. It started not working when I added then deleted the setup for running a second instance.

Thanks.

z3r0c00l12
Moderator
Posts: 1210
Joined: Wed Jan 14, 2009 3:50 am

Re: Yawcam screen is black

Postby z3r0c00l12 » Wed Sep 18, 2013 12:47 am

Can you try downgrading your Java install to Java 7 update 25?
Make sure you uninstall all other versions of java first.

I'm trying to figure out if the issue is a general incompatibility between Yawcam 0.4.1 and Java 7u40.

sgw1009
Posts: 5
Joined: Fri Sep 13, 2013 5:54 pm

Re: Yawcam screen is black

Postby sgw1009 » Wed Sep 18, 2013 5:16 pm

I have resolved the problem.

I uninstalled Java 7, and Yawcam, and the second webcam I had installed for testing.

Then I installed Java 6, and Yawcam 0.3.6.

So at least it is back working again. I talks to the camera, fetches a picture from the camera, and seems to be working just like before. I guess I did not uninstall/reinstall things in the correct order before, or something like that.

I will progressively update through the versions of Yawcam until (and if) I get to one that won't run.

Thank you all for your help on this. Sometimes the simplest things can be the most frustrating!

Steve

z3r0c00l12
Moderator
Posts: 1210
Joined: Wed Jan 14, 2009 3:50 am

Re: Yawcam screen is black

Postby z3r0c00l12 » Fri Sep 20, 2013 3:13 am

Yawcam 0.4.0 is known to work with Java up to Java 7 update 13.
If you have anything above Yawcam 0.4.1, then you'll need Java 7 update 21 and above.

Based on your first post, I'm not sure if Java 7 update 40 works with Yawcam 0.4.1 yet.

CaroLine
Posts: 1
Joined: Sat Jul 09, 2016 2:23 pm

Re: Yawcam screen is black

Postby CaroLine » Sat Jul 09, 2016 2:42 pm

Sometimes your USB Root Hub power saver kicked in and turned it off. You can try going into the control panel and select "device manager", then scroll down to "universal serial bus controllers" and right click the USB Root Hub, select properties, select power management and uncheck "allow the computer to turn off this devise to save power. Do this for all USB Root Hub.

I went as far as disconnecting everything from my USB hubs and uninstalling each USB Root Hub before I did the above, but you may not have to do that. You could try the above first and next try uninstalling each USB Root Hub after if that doesn't work. The hubs automatically reinstall when you plug in your webcam via USB. Then you have to right click the hubs again and uncheck the power saver mode as shown above.

I have Windows 7, but maybe newer versions have a devise manager with these hubs and power saving modes.


Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests